subota, 15. decembar 2018.
Srbija

Predloženo da se porez na imovinu plaća tek nakon što stigne rešenje

Ubuduće se porez na imovinu neće plaćati akontativno na osnovu rešenja iz prethodne godine, već tek kada rešenje bude doneto, predviđa radna verzija izmene Zakona o porezu na imovinu.

Kako „Blic“ nezvanično saznaje, Ministarstvo finansija izradilo je radnu verziju izmena Zakona, a do sada je stiglo 168 sugestija raznih organizacija. Verzija koja će biti upućena Skupštini biće poznata tek kada te sugestije budu razmotrene, usvojene ili odbačene.
Jedna od novina u radnoj verziji je ta da se ukida akontativno plaćanje poreza na imovinu 15. februara i 15. avgusta, što se do sada plaćalo na osnovu rešenja iz prethodne godine.
Ukoliko ovaj predlog bude usvojen, obveznici neće imati obavezu da plaćaju porez dok ne dobiju konačno rešenje o tome.
Podsetimo, više godina za redom se događalo da građanima poreska rešenja stignu sredinom godine, a da rate poreza plaćaju na osnovu rešenja iz prethodne godine. I dok su građani uredno dobijali rok do kada treba da plate određenu ratu, inače će morati da plaćaju penale za kašnjenje, nije postojao rok u godini do kad poreske uprave treba građanima da dostave rešenja.
Dodajmo još podatak da su Novosađani među najurednijim platišama kada je u pitanju porez na imovinu, i naplativost je veća od 90 odsto.
Rok za plaćanje treće rate poreza za ovu godinu je 15. avgust.
Izvor: Ozon/Blic
Pratite Banatske Vesti na FB
error: Content is protected !!