nedelja, 24. mart 2019.
Zdravlje

UKUSNO I ZDRAVO: Čokolada čuva srce

Ukoliko volite ovu poslasticu obradovaće vas podatak da je njenom konzumacijom moguće smanjiti rizik od aritmije, na osnovu rezultata studije u Danskoj

DOBRA vest za ljubitelje čokolade stiže od naučnika iz Danske i Velike Britanije koji su utvrdili da ova poslastica može da smanji rizik od aritmije. Oni su na uzorku od 55.000 danskih ispitanika između 50 i 64 godina otkrili da umereni unos može da utiče na ređu pojavu fibrilacije srčanih pretkomora, prenosi Indipendent.

Tokom četvorogodišnje studije analizirani su ishrana i životne navike, dok je intenzivno praćeno zdravlje dobrovoljaca. Oni su imali zadatak da se pridržavaju propisanih dnevnih porcija i beleže u upitnik šta su pojeli.

Naučnici su otkrili da je rizik od aritmije smanjen kod onih koji jedu 30 do 90 grama čokolade mesečno, ali i kod onih koji konzumiraju 60 do 180 grama nedeljno.

U upitniku nije bilo razlike između mlečne i crne čokolade, mada je procenat kakaoa u Danskoj retko ispod 30.

Međutim, u zaključku stoji upozorenje da i dalje nije isključena mogućnost da su drugi faktori uticali na ove rezultate, kao i da je neophodno obaviti dalja istraživanja na ovu temu.

Izvor: Novosti

Pratite Banatske Vesti na FB
error: Content is protected !!