nedelja, 24. mart 2019.
Zdravlje

Prednosti niskog pritiska

Manje su skloni i arteriosklerotskim promenama na krvnim sudovima, zbog čega ređe doživljavaju moždani udar

OSOBE sa niskim krvnim pritiskom su u velikoj prednosti u odnosu na hipertoničare. Ako imaju nasleđen gen za nizak krvni pritisak, ne puše i nisu dijabetičari, nisu gojazni i zdravo se hrane, nemaju masnoće u krvi i fizički su aktivni, imaju veliku šansu za dug i kvalitetan život. Manje su skloni i arteriosklerotskim promenama na krvnim sudovima, zbog čega ređe doživljavaju moždani udar.

Za razliku od hipertoničara, koji bi trebalo da izbegavaju slano, hipotoničari jelo moraju da sole da bi obezbedili dnevne potrebe za natrijumom, u iznosu od četiri do sedam grama. Poželjno je, takođe, da unose i dovoljne količine tečnosti koje sadrže neophodne minerale, a ne moraju da izbegavaju napitke koji sadrže kofein, pa ni omiljenu kaficu.

Što se sportova tiče, osobama sa niskim pritiskom posebno se preporučuje brzi hod tri puta nedeljno u trajanju od 40 do 50 minuta. Treba početi sa petominutnim laganim zagrevanjem, potom nastaviti brzim hodom, a poslednjih pet minuta usporiti da bi se organizam smirio.

Izvor: Novosti

Pratite Banatske Vesti na FB
error: Content is protected !!