nedelja, 24. mart 2019.
Zanimljivosti

Zašto imamo linije na dlanovima

Ruke i dlanovi deo su tela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, kucanje, pisanje i druge, moraju stalno menjati oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima.

Freeimages

Tu na scenu stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi zavisno od toga što s rukama radimo te dele dlan na tzv. delove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savijemo ruke. Drugim rečima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visila s dlanova.

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i vidjet ćete da je svaka linija na mjestu gdje se dlan savija. Isto vredi i za linije na laktovima, kolenima, zglobovima itd. Linije koje nam drže kožu nastanu dok smo još u trbuhu, oko 12. nedelje nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu zavisi o faktorima kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Daunov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje.

Izvor: N1

Pratite Banatske Vesti na FB
error: Content is protected !!