nedelja, 24. mart 2019.
Zanimljivosti

Ko u Srbiji bolje vozi – muškarci ili žene?!

Posedovanje vozačke dozvole sve je više potrebno pri zaposlenju, a poznato je da vozači mnogo više vode računa o svojoj bezbednosti u saobraćaju nego oni koji nemaju dozvolu.

pixabay.com

Sve više oglasa poslodavaca podrazumeva posedovanje vozačke dozvole (uglavnom B kategorije), a i tržište rada je sada takvo da radnici na pozicijama menadžera, merčendajzera, terenskih radnika, šefovi gradilišta moraju biti aktivni vozači.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Srbiji od početka 2011.godine u elektronskom registru vozača evidentirano je ukupno 3.112.642 osobe kojima je u Republici Srbiji izdata nova (biometrijska) vozačka dozvola.

Od navedenog broja 1.002.398 žena su vozači.

Evidentirano je ukupno 101.877 osoba koja trenutno imaju probnu vozačku u dozvolu, koja važi godinu dana od dana izdavanja. Od navedenog broja 44.068 su osobe ženskog pola.

Profesor Vujanić takođe dodaje da su žene oprezniji vozači, da prave manje prekršaja u saobraćaju, ali da ne znači da su bolji vozači:

– Žene prave manje prekršaje i više poštuju pravila, to ne znači da bolje voze. Kad neki prekršaj napravi sudar mi ga nazovemo „pančevac“ ili „dama“.

– Ima i muškaraca koji loše parkiraju. Ako se traži nestandardna vožnja ona u nepredviđenim okolnostima, onda se bolje snalaze muškarci. Mnogo veći broj kilometara pređu muškarci, jer recimo iako žene mogu biti izvanredni vozači, kada krenu porodično na putovanje, uvek je muškarac taj koji vozi – dodaje on.

Izvor: vesti-online.com

Pratite Banatske Vesti na FB
error: Content is protected !!