petak, 15. februar 2019.
IT Vesti

Punićemo telefone četiri puta godišnje

Naučnici na pragu velikog otkrića nove vrste materijala, koji troši mnogo manje energije.

Foto: Promo/Which?/MONDO portal

Prema izvoru britanskog lista The Independent, naučnici sa Univerziteta Mičigen su uspeli da proizvedu novu vrstu materijala za procesore, koji troši 100 puta manje energije u odnosu na poluprovodnički sistem, koji je trenutno u upotrebi. To, praktično, znači da bi telefoni bliske budućnosti trebalo da troše i do 100 puta manje energije i da se pune mnogo ređe.

Pomoću nove tehnologije omogućiće se punjenje telefona i drugih mobilnih gedžeta jednom u tri meseca. Materijal, nazvan „magnetoelektrični višeferurni“ formiran je od tananih slojeva atoma, koji stvaraju magnetični polarni film, koji može da se obrne od pozitivnog u negativi već pomoću impulsa energije. To će omogućiti da se smanji potrošnja energije, odnosno da se koristi samo delić (frakcija) sad iskorišćene energije, jer poluprovodnici rade na principu kontinuiranog protoka struje.

Iako ova tehnologija obećava, ona neće biti spremna za komercijalnu upotrebu još neko vreme, a naučnici nisu objavili ni koliko bi mogla da košta i kakav uticaj na okruženje i životnu sredinu ima.

Izvor: Mondo.rs

Pratite Banatske Vesti na FB
error: Content is protected !!