petak, 15. februar 2019.
Vršac

Vršac: Organizovan Reciklažni dan

JKP Drugi oktobar i Angrokom, u saradnji sa Sekopakom, organizovali su juče Reciklažni dan, u okviru kojeg se sakupljalo staklo. Na Svetosavskom trgu bio je postavljen origami, a na Omladinskom trgu, Trgu Andrije Lukića, Hemogradu i Vojničkom trgu, postavljene crvene posude za prikupljanje stakla.

Svi sugrađani koji su doneli 3 kilogramag i više staklene ambalaže, dobili su simbolične poklone koje mogu neograničeno da koriste a koji će ih stalno podsećati da čuvaju planetu. Svo staklo koje je prikupljeno, Sekopak će obraditi i reciklirati.

Građani nemaju naviku da staklo odvajaju, a naš cilj jeste da ih podstaknemo da svakodnevno staklenu ambalažu odlažu u posebne kontejnere za tu namenu, kako bismo sačuvali prirodne resurse. Staklo je 100% razgradivo i reciklabilno i može se stalno upotrebljavati iznova, pa je zato pogrešno nazivati ga otpadom.
Sakupljanje staklene ambalaže kod nas je i dalje u razvoju iako su poslednjih godina napravljeni pomaci po ovom pitanju. Mi smo u nekom prethodnom periodu svim ugostitljskim objektima u gradu podelili posebne posude za odlaganje staklene ambalaže.

Veoma ozbiljno pristupamo rešavanju ovog problema, te očekujemo i od sugrađana da nam se priključe. Recikliranjem stakla štedimo energiju i čuvamo životnu sredinu od zagađenja-za preradu i topljenje starog stakla potrebno je daleko manje energije i materijala nego za proizvodnju novog – navodi se u saopštenju JKP Drugi oktobar.

Pratite Banatske Vesti na FB
error: Content is protected !!